Blogosfera

Władysław Mańkut: Obchody Dnia Niepodległości w Elblągu

Data dodania: 2014-11-11 23:00

Jedni biorą udział w biegu niepodległości, goniąc uciekającego psa. Drudzy organizują marsz niepodległości z zatrzymanymi i rannymi w tle. O ile w pierwszym przypadku można mówić o pogoni z miłości i przywiązania. O tyle, w tym drugim, trudno powiedzieć o czymkolwiek….

W dniu dzisiejszym miałem przyjemność uczestniczenia w pokojowym Marszu Niepodległości, jaki odbył się w Elblągu, o zgoła odmiennym charakterze niż ten, który miał miejsce w Warszawie. Wraz z Elblążankami i... Elblążanami idąc ulicami miasta, byłem dumny, iż nasi przodkowie, oddając swe życie za Ojczyznę, sprawili nam tak piękny prezent, jak możliwość życia w kraju wolnym i demokratycznym. Jednakże nie była w stanie opuścić mnie refleksja czy oby na pewno właściwie korzystamy z owego prezentu i właściwie pielęgnujemy, jakże młodą, naszą polską demokrację.

Z uwagi na fakt, iż prezenty mają to do siebie, że zwykle bywają zobowiązujące, nie zapomnijmy wypełnić swojego obywatelskiego obowiązku 16 listopada, oddając głos na właściwego człowieka, na którym będziecie mogli polegać, któremu będziecie ufać i z którego będziecie dumni.

P.S. Wszelkie podobieństwo do osób jest zupełnie przypadkowe :)

Zobacz profil polityka: Władysław Mańkut - Przewodniczący W-M RW SLD